Resum Aplec de Sant Joan 2011

Resum de l’Aplec de Sant Joan 2011

El primer raig de sol del dia de Sant Joan il·lumina el centre de la X del monòlit que Jaume Rodri esculpí com a senyal visible de l’indret que… al darrere, una mica més avall, més arrecerat, fou bressol per a Lluís M. Xirinacs. Terra de descans. Allà on els amics hi han anat dipositant les pedres recollides de l’entorn.

Avui, 24 de juny de 2011, arribem a les 12 al Pla de Can Pegot. Des de fa quatre anys, celebrem la festa dels Països Catalans en aquest lloc tan bell i simbòlic, com a record i reconeixença de qui dedicà la seva vida al servei del poble.

En Josep Tremp, el nou batlle d’Ogassa, en representació de l’Ajuntament, dóna suport a l’acte.

La pomera plantada el 2009 encara hi és! L’hem trobada una mica maltractada… Però hi és!

La trobada és càlida i amorosa. Animada des de l’invisible, amb amics que també hi són. No han pogut venir avui, però hi són. La trobada evidencia el REGNE tan enyorat i a voltes imperceptible en la vida quotidiana de cadascú. Tanmateix si ens aturem per «escoltar-lo», per sentir-lo, per viure’l, enmig del sorolls de cada dia l’arribem a percebre i ens dóna la força necessària per continuar. Una mica de descans ens apropa al perfum sagrat; encens que crema constantment esperonant el desig de fraternitat humana i de respecte per aquest vaixellet on naveguem i que anomenem la Terra.

L’ordre de la lectura dels escrits no és del tot cronològic:

* L’esperit de Lluís M. Xirinacs de Joan Sala i Vila, llegit per la Núria Roig i Esteve.

Enllaç:

Joan Sala i Vila. L’esperit de Lluís Maria Xirinacs.

* Assumiràs la veu d’un poble del Llibre de meravelles de Vicent Andrés i Estellés llegit per la Núria Agulló, amb l’Alguer als braços. Esperem que la Núria, el seu company i els seus fills, es puguin quedar a viure a Vidabona del Boix, fins que ho desitgin.

Enllaç:

Vicent Andrés i Estellés. Assumiràs la veu d’un poble.

* Els oncles de la Núria Pórtulas també hi eren com tantes altres vegades. En Francesc feu referència a la publicació de l’article L’absolució de Núria Pórtulas dins l’Anuari Mèdia.Cat. Els silencis mediàtics de 2010.

Enllaç:

Anuari Mediacat. Els silencis mediàtics de 2010.

* Indrets del record. Missatge de la Flama del Canigó de Pep Coll i poemes de Màrius Torres, llegits i recitats per la Teresa Clota.

Enllaç:

Teresa Clota. Indrets del record.

* Poema enviat per Joaquim Auladell, d’Eduard Girbal Nostra nit de Sant Joan, llegit per Jordi Domènec.

Enllaç:

Eduard Girbal Jaume. Nostra nit de Sant Joan.

* Les paraules inspirades de la Teresa Domènec recordaven una anada per aquelles contrades amb en Lluís M. Xirinacs, premonitòries de la lectura que més tard l’Àngels Baldó va fer: Balços vertiginosos de Lluís M. Xirinacs. Després l’Antoni Aceves tocà la flauta. Exquisida melodia acompanyada pel timbal (Àngels Baldó). Tot callà a les muntanyes i només se sentien aquests sons.

Enllaç:

Lluis Maria Xirinacs. Balços vertiginosos.

* En Jordi Costa llegí el seu text: Xiri, Xirigueig, Xirinacs.

Enllaç:

Jordi Costa. Xiri, xirigueix, Xirinacs.

* En Francesc Fajula de Sant Joan de les Abadesses, ha esculpit en Lluís M. Xirinacs. Dóna explicacions de la seva idea de fer l’escultura en bronze. Parlem de quina podria ser la seva ubicació. A partir del proper setembre, iniciarem una campanya des de la Fundació Randa, en aquest sentit. Les fotografies són de Josep Bosch, també de Sant Joan.

* També es cantaren cançons com El banderer de la pau i Jo sóc qui sóc amb tu, acompanyades per l’Antoni i l’Àngels, cançons en euskera cantades dolçament per l’Asier i un cant a la terra que Núria Agulló feu ressonar per les muntanyes, declaració de principis i avís a qui posa traves a la VIDABONA.

* L’ACTE DE SOBIRANIA de Lluís M. Xirinacs fou llegit per Brauli Tamarit.

Enllaç:

Lluis Maria Xirinacs. Acte de sobirania.

Enllaç a les fotografies APLEC SANT JOAN 2011 - Àlbum de Germanies.Randa.Xirinacs. Fotografies: Maite Ruiz i Antoni Aceves:

https://picasaweb.google.com/lh/sredir?uname=112091807939514493438&target=ALBUM&id=5622926526562594097&authkey=Gv1sRgCO-A9qHM_4DjUg&feat=email

Àlbum 2 de Germanies.Randa.Xirinacs. Fotografies: Teresa Domènech - Asier.

https://picasaweb.google.com/112091807939514493438/AplecSantJoan2011Album2?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOvGr-WuztfSWg&feat=directlink