Agudesa, per Dolors Marín Tuyà.

Agudesa, per Dolors Marín Tuyà.

Penedès Econòmic. Logotip.Penedès Econòmic. Juny del 2020. Pàgina 8.

Agudesa.

Dolors Marín Tuyà.
Psicòloga i membre del Grup d’Investigació
Globàlium de la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs.

Dolors Marin Tuyà.Agudesa és l’actitud i tractament adequats dels estats d’ànim. Perspicàcia dels sentits, acuïtat de la ment, penetració intel·lectual.

Subtilesa, finor, destresa, vivacitat. El subjecte fent objectes d’art. Aplicant l’art de crear i recrear, de fer i desfer mentalment l’obra d’art, el pas a l’acció i la seva realització.

Una obra d’art neix de la inspiració i d’una ressonància en l’esperit transcendent i fecund, d’un haver silenciat la sonància, el soroll que apareix en els sentits. I s’arriba al so de l’esperit, al so del geni. En si mateixa una obra física d’art, sigui escultura, escriptura, medecina o llei jurídica és realitat morta, inexpressiva sense el geni de l’artista que l’ha fet i també del geni del contemplador a qui va adreçada. El territori de l’art ve regit pel principi de contradicció: quan una cosa és, la seva contrària també. L’objecte en canvi ve regit pel principi identitari de no-contradicció: si una cosa és blanca no és negra.

L’agudesa en l’art depèn de l’artista. Mozart escrivia a raig tal com li fluïa la inspiració, no corregia ni rectificava. Beethoven escrivia la primera inspiració i començava un inacabable procés d’esmenes i esmenes de les esmenes que capgirava l’escrit inicial. A una potent inspiració hi afegia una sobreabundant voluntat, feina, agudesa, refinament, matisació, estructuració de relació amb la resta de realitats existents. Perejaume considera que cria, més que no pas crea, la seva obra d’art. Creu què hem de cuidar i mantenir, i mirar cap on ha d’anar el poquíssim i fi rajolí d’imaginació què hi ha.

Agudesa, una de les 80 categories del Model Major del Globàlium de Xirinacs, és saber veure la diferència allà on tothom hi veu identitat. En sentit mental és l’esperit afinat i discernidor portat a l’extrem individual i col·lectiu sigui en el Parlament interior individual, sigui en el Parlament polític artista de l’obra d’art de la societat. Materialitzar l’agudesa requereix la força interior de l’individu i de la comunitat. La unió real dels àtoms de l’acer fa el ganivet agut i tallant. La unió voluntària dels individus fa la Comunitat sobirana.