Carta a un policia armat, de Lluís Maria Xirinacs

Carta a un policia armat.

Barcelona, 21 de març de 1976,

Al carrer Entença, davant de la presó Model

A un policia armat,

Em costa de parlar amb tu. M’han pregat que t’escrigui una carta i, sincerament, em costa. Et trobo tan lluny! Tu sempre parles en castellà, jo en català. T’estic escrivint en català i em produeix estranyesa. Mai no havia parlat a un policia en català. Sembla absurd. I, en realitat, l’absurd és que al meu país no hi hagi policies del meu país. Jo us conec bastant bé perquè he estat vuit vegades a comissaria, perquè he fet amb vosaltres un viatge en cotxe de Girona a Zamora i de Barcelona a Madrid, perquè he mantingut llargues converses amb vosaltres a l’Hospital Clínic, on em mantingueren incomunicat uns quants dies, ja fa cinc anys. Moltes, moltes vegades he entrat en contacte amb vosaltres, amb les vostres porres, amb les vostres atencions, amb les vostres empentes, amb els vostres problemes familiars, amb les vostres puntades de peu, amb les vostres preocupacions íntimes. Us conec bastant bé. Us he estat observant llargament des de la finestra enreixada de la presó de Carabanchel, mentre dia i nit muntàveu la guàrdia en les garites de la muralla o quan, de 9 del matí a 9 del vespre, ficats en el cotxe patrulla blanc, vigilàveu els «captaires de la pau» que munten la guàrdia, tot esperant l’amnistia, davant de la presó Model de Barcelona. I us conec per moltes coses més que allargarien massa aquesta carta. M’agrada conèixer les persones d’aprop. I us estimo profundament. Hi ha gent que us té un odi concentrat, altres us tenen compassió, altres són amics vostres, altres són els vostres amos i us utilitzen. Jo no tinc per ara cap policia amic, però us estimo profundament. Encara no s’ha inventat cap estat en el món sense policia. És possible que algun dia s’hi arribi. Avui, no. Els policies són necessaris. Feu, doncs, un servei i cal tenir-lo present. Un dia, estava jo detingut dins d’un cotxe patrulla, un «gris» a cada costat en el seient de darrera, estrets, i el «cabo» i el «xofer» al davant. El cap manipulava el ràdio-telèfon. Es sentia la veu de «Jefatura» ordenant a un cotxe patrulla d’acudir a salvar una velleta intoxicada per una escapada de gas en un pis del carrer Menéndez Pelayo.

Veu com els policies també fem coses bones?

Em digué el cap. Jo no li vaig respondre perquè guardava silenci en protesta de la injusta detenció meva. Però era ben cert. Els policies també fan coses bones i àdhuc coses heroiques.

Un altre dia, davant meu, un policia com tu es tragué la porra i, sense avisar, es posà a pegar a la gent que estava amb mi. Jo li vaig cridar:

Això està molt mal fet!

Ell em feu:

Tot el que fa la policia està molt mal fet.

No. La policia fa coses ben fetes, però això està molt mal fet.

I marxà sense picar més.

La policia fa coses ben fetes i àdhuc, per desgràcia, és necessària. Molta gent que odia la policia, que la critica o que crida en les manifestacions: «dissolució de cossos repressius!» o «policies assassins», potser no pensa que, gràcies a innombrables serveis de la policia, sovint ignorats, resten ateses moltes necessitats, que altrament produirien greus inconvenients a la població. La policia ajuda en moltes necessitats, atén a molts accidents, evita molts accidents.

Aquesta és la raó de l’existència de la policia. És un servei per al poble.

Però els poderosos, escudats en aquest servei, fan servir la policia per a imposar als febles la llei del més fort. És una operació tràgica. Gent del poble, sovint la més pobra, la més oprimida, és comprada amb un atractiu sou de 25.000,- pessetes al mes –mai no havien vist tants diners junts!– per anar contra el poble, contra els companys i a favor de l’opressor del poble, de l’opressor dels companys. Això, si es fes amb plena consciència, tindria un nom: Traïció. Però qui entra de policia, degut a la misèria i a la ignorància que pateix, no sap el que fa. La seva traïció al poble no és conscient. I després, un cop dintre del cos, els superiors ja vetllen prou per a omplir-li el cap d’idees d’odi contra els treballadors, contra els estudiants, contra els manifestants, contra els partits polítics del poble, contra el mateix poble.

L’obra mestra dels poderosos és aconseguir enfrontar el poble contra el poble, mentre ells es freguen les mans de satisfacció.

Jo estimo profundament els policies, però no tinc cap policia amic. Jesús manà d’estimar àdhuc els enemics. Jo considero els policies enemics del poble i, per tant, enemics meus. Vull referir-me als policies del meu país. Són traïdors al poble i, per tant, enemics. Molts són traïdors inconscients, alguns en són conscients. Tard o d’hora us aneu adonant del paper que us toca fer en aquest país. Un trist paper.

Però l’Església també a Espanya serveix els poderosos.

Una gran quantitat de sacerdots i de fidels ens hem separat d’aquest servei i ens hem passat al servei dels oprimits.

Vosaltres, per això, ens perseguiu i ens odieu. Jo he sentit de la vostra boca a «Jefatura»: «¡ya verás tu que mal la pasarás cuando se levante la veda de curas!».

Crec que vosaltres també hauríeu de plegar de servir els poderosos.

Jo he de mantenir una família i vostè, no.

Poseu-vos a treballar en un altre ofici.

No guanyaríem tant perquè no tenim ofici.

Altres obrers ho fan i també tenen fills.

Sí. Fer-se policia és una solució fàcil, però, en les actuals circumstàncies, greument equivocada.

Potser són pocs els teus companys que saben que són traïdors al poble, però inconscientment sí que ho saben molts. Es veu en la vostra mirada insegura. Es veu en el nerviosisme que teniu quan us veieu obligats a detenir un innocent. Es veu quan marqueu distàncies amb la policia secreta de la brigada d’investigació social. «Ells cobren molt i treballen poc, nosaltres cobrem poc i treballem molt i, a sobre, ens tracten a patades» em deia un policia armat, que em vigilava en una de les cel·les fatídiques de la Via Laietana. Sabeu que sou traïdors perquè altrament no gosaríeu pegar tan fort i tantes vegades a gent pacífica i desarmada. Esteu inconscientment disgustats amb vosaltres mateixos. La vida us ha fet caure en una ratera. Us espanta la sort correguda per la policia salazarista portuguesa. Us havíeu acostumat a actuar arbitràriament sense conseqüències. Us havíeu acostumat a obeir sense pensar, àdhuc quan allò que us manaven era quelcom de monstruós i inhumà. Heu fet coses molt dolentes, durant massa temps i ara la gent ja no diu: «aquest policia és dolent», sinó que diu: «la policia és dolenta». Ara us sentiu com una fera acorralada i carregada de por. Us esteu tornant extraordinàriament agressius i perillosos. Darrerament vosaltres provoqueu la gent i la gent us provoca a vosaltres: el poble contra el poble, mentre els poderosos es fregueu les mans. No us adoneu de la trampa?

Sou del poble, sou uns servidors del poble, hauríeu de sentir simpatia per les reivindicacions populars, pels partits i per les organitzacions sindicals populars, pels estudiants preocupats per la situació dels oprimits. Sou del poble i potser veniu de les zones més oprimides. Perquè no torneu a posar-vos al servei del poble oprimit fent tots els sacrificis que calgui?

Abans de tancar aquesta carta, escrita a peu dret davant de la presó, interrompuda mil vegades per les moltes persones del poble que s’adhereixen a la meva petició d’amnistia, et voldria fer una confessió estranya.

M’heu pegat, m’heu detingut, m’heu insultat moltes vegades. Saps què penso, per exemple, quan estic arrupit a terra, les mans al cap per protegir-lo, mentre rebo la pluja terrible dels vostres cops de porra? Sento una fonda tristesa de que us vegeu obligats a pegar-me. Em sap greu ésser ocasió de que perdeu la vostra dignitat d’homes pegant un company innocent i indefens. I m’avergonyeixo de l’acumulació d’avantatges que m’ha deslliurat de veure’m obligat a ésser policia d’aquest règim, mentre que vosaltres, mancats d’altres sortides, provinents de terres explotades per gent de la meva terra i d’altres terres, us veieu forçats a fer el trist paper que feu. Jo, ric de possibilitats, vosaltres caiguts en la ratera fatídica de trinxadors de l’autèntic privilegiat. La injustícia que m’ha fet a mi home de carrera us ha fet a vosaltres homes de la porra. I aquesta injustícia clama venjança. Quan em pegues, policia, sense tu saber-ho, es realitza un acte de justícia. Tu alliberes d’una justa ira inconscient donant-me cops i jo m’allibero d’una justa vergonya de privilegiat rebent cops. Quan arribi la societat que jo vull, tu no em pegaràs perquè no em tindràs enveja, perquè tu i jo tindrem igualtat d’oportunitats davant la vida.

Aquell dia ens podrem donar una forta abraçada.

Lluís M. Xirinacs.

Edició original: «Pax Christi».

Lluis Maria Xirinacs. Carta a un policia armat.

Cheap microsoft office onenote 2003 cheap microsoft office professional 697. Buy cheap Symantec Client Security 10.1.9 Oem Software Version purchase microsoft office suite!
microsoft office infopath Buy cheap Sony DVD Architect 5.0 Pro Version 0a b Oem Software Version Download microsoft office 2000 for free download microsoft office 2000 group policy templates 826.
order microsoft office 2010 professional (32-bit) software Buy cheap Paragon Drive Backup Server 10.0 Oem Software Version microsoft s xp office outlook
microsoft office 2000 cost Buy cheap Cyberlink Power Director 7 Oem Software Version 8.0 adobe cs photo shop
order microsoft office 2003 professional sp3 software, Buy cheap AMS Changes Beauty Studio 2 Oem Software Version cost for microsoft office 2007,
microsoft office 2007 free downloads, Buy cheap Abander TagControl 2.91 Oem Software Version microsoft office xp+windows seven,
microsoft office 2010 professional plus (64-bit) download price: $139.00; Buy cheap 1Click DVD Copy 5.8.9.6 Portable Oem Software Version microsoft office academic
off microsoft office 2010? Buy cheap Adobe After Effects CS4 Oem Software Version buy used microsoft office 2010 professional (32-bit) inexpensive
microsoft office 2007 cost, Buy cheap Corel WinDVD 9 Oem Software Version microsoft office project tutorial?
new microsoft office xp 2002 sbe with publisher Buy cheap Abbey Road TG 12413 Limiter 2.0.1 Oem Software Version microsoft office software mac
free microsoft office Buy cheap Stylus Studio XML Enterprise Suite 2010 Oem Software Version “microsoft office 2003 professional sp3 software wholesale”
microsoft office document imaging vb6 examples Buy cheap Adobe Premiere CS4 Pro Oem Software Version free microsoft office 2003 quick reference guides
cheap microsoft office 2007 standart downloads Buy cheap ACAPsoft TwinSeek 1.3 Oem Software Version microsoft office alternatives
Cheap microsoft office onenote 2003 cheap microsoft office professional 697. Buy cheap Cyberlink PowerDirector 8 Ultra Oem Software Version purchase microsoft office suite!
microsoft office infopath Buy cheap Apple Service Diagnostic 3S123 Oem Software Version Download microsoft office 2000 for free download microsoft office 2000 group policy templates 826.
order microsoft office 2010 professional (32-bit) software Buy cheap Rosetta Stone Ltd Spain 3 Levels 3.2 Oem Software Version microsoft s xp office outlook
microsoft office 2000 cost Buy cheap Intuit Quicken Rental Property Manager 2011 Oem Software Version 8.0 adobe cs photo shop
order microsoft office 2003 professional sp3 software, Buy cheap Pixarra TwistedBrush Pro Studio 17.20 Oem Software Version cost for microsoft office 2007,
microsoft office 2007 free downloads, Buy cheap Adobe InDesign CS3 Oem Software Version microsoft office xp+windows seven,
microsoft office 2010 professional plus (64-bit) download price: $139.00; Buy cheap 4Videosoft YouTube Video Converter 3.2.06 Oem Software Version microsoft office academic
off microsoft office 2010? Buy cheap Microsoft Office 2010 Web Application Oem Software Version buy used microsoft office 2010 professional (32-bit) inexpensive
microsoft office 2007 cost, Buy cheap Accessory Software File Viewer 6 Oem Software Version microsoft office project tutorial?
new microsoft office xp 2002 sbe with publisher Buy cheap Bigasoft MKV Converter 2.5.0.3947 Oem Software Version microsoft office software mac
free microsoft office Buy cheap Adobe Creative Suite 5 Production Premium Oem Software Version “microsoft office 2003 professional sp3 software wholesale”
microsoft office document imaging vb6 examples Buy cheap Smithmicro StuffIt Deluxe 2010 v14 Oem Software Version free microsoft office 2003 quick reference guides
cheap microsoft office 2007 standart downloads Buy cheap Microsoft Windows 7 Ultimate OEM Oem Software Version microsoft office alternatives
Cheap microsoft office onenote 2003 cheap microsoft office professional 697. Buy cheap PeepCode Ajax with Prototype.js Oem Software Version purchase microsoft office suite!
microsoft office infopath Buy cheap ElcomSoft Advanced Archive Password Recovery 4.50 Oem Software Version Download microsoft office 2000 for free download microsoft office 2000 group policy templates 826.
order microsoft office 2010 professional (32-bit) software Buy cheap Adobe Photoshop Lightroom 1.3 Oem Software Version microsoft s xp office outlook
microsoft office 2000 cost Buy cheap Adobe Photoshop Lightroom 2.0 Oem Software Version 8.0 adobe cs photo shop
order microsoft office 2003 professional sp3 software, Buy cheap Cyberlink MediaEspresso 6 Oem Software Version cost for microsoft office 2007,
microsoft office 2007 free downloads, Buy cheap Adobe Creative Suite 4 Web Premium Oem Software Version microsoft office xp+windows seven,
microsoft office 2010 professional plus (64-bit) download price: $139.00; Buy cheap Microsoft Picture It! Photo Premium 10 Oem Software Version microsoft office academic
off microsoft office 2010? Buy cheap Ashampoo Burning Studio 2009 Oem Software Version buy used microsoft office 2010 professional (32-bit) inexpensive
microsoft office 2007 cost, Buy cheap Adobe Photoshop Elements 7.0 Oem Software Version microsoft office project tutorial?
new microsoft office xp 2002 sbe with publisher Buy cheap Intervideo WinDVD Creator 2 Oem Software Version microsoft office software mac
free microsoft office Buy cheap IDM UEStudio 9.1 Oem Software Version “microsoft office 2003 professional sp3 software wholesale”
microsoft office document imaging vb6 examples Buy cheap Adobe Acrobat 3D 7.0 Oem Software Version free microsoft office 2003 quick reference guides
cheap microsoft office 2007 standart downloads Buy cheap Abbyy FineReader Corporate 10.0.102 Oem Software Version microsoft office alternatives
Cheap microsoft office onenote 2003 cheap microsoft office professional 697. Buy cheap Corel CorelDRAW Graphics Suite X5 Oem Software Version purchase microsoft office suite!
microsoft office infopath Buy cheap Microsoft Windows Vista Ultimate x64 SP1 OEM Oem Software Version Download microsoft office 2000 for free download microsoft office 2000 group policy templates 826.
order microsoft office 2010 professional (32-bit) software Buy cheap Microsoft The BizTalk Server 2010 Oem Software Version microsoft s xp office outlook
microsoft office 2000 cost Buy cheap Bigasoft WMV Converter 2.5.0.3947 Oem Software Version 8.0 adobe cs photo shop
order microsoft office 2003 professional sp3 software, Buy cheap Adobe Acrobat 9.0 Pro Extended Oem Software Version cost for microsoft office 2007,
microsoft office 2007 free downloads, Buy cheap Panda Software Antivirus Pro 2009 for Windows 7 Oem Software Version microsoft office xp+windows seven,
microsoft office 2010 professional plus (64-bit) download price: $139.00; Buy cheap Adobe Photoshop Elements 6.0 Oem Software Version microsoft office academic
off microsoft office 2010? Buy cheap Lynda Google Apps Docs Essential Training Oem Software Version buy used microsoft office 2010 professional (32-bit) inexpensive
microsoft office 2007 cost, Buy cheap Diskeeper Corp Diskeeper 2010 HomeServer Oem Software Version microsoft office project tutorial?
new microsoft office xp 2002 sbe with publisher Buy cheap Araxis Merge Professional 2009 3750 Oem Software Version microsoft office software mac
free microsoft office Buy cheap Emurasoft EmEditor 9.06 Professional Oem Software Version “microsoft office 2003 professional sp3 software wholesale”
microsoft office document imaging vb6 examples Buy cheap Abacre Advanced Find and Replace 5.0 Oem Software Version free microsoft office 2003 quick reference guides
cheap microsoft office 2007 standart downloads Buy cheap Adobe Creative Suite 5 Design Premium Oem Software Version microsoft office alternatives
Cheap microsoft office onenote 2003 cheap microsoft office professional 697. Buy cheap Adobe Fireworks 10.0 CS4 Oem Software Version purchase microsoft office suite!
microsoft office infopath Buy cheap 4Videosoft M2TS Converter for Mac 3.2.06 Oem Software Version Download microsoft office 2000 for free download microsoft office 2000 group policy templates 826.
order microsoft office 2010 professional (32-bit) software Buy cheap Microsoft Windows XP Professional x64 Oem Software Version microsoft s xp office outlook
microsoft office 2000 cost Buy cheap AAA Logo AAA Logo 2009 3.0 Oem Software Version 8.0 adobe cs photo shop
order microsoft office 2003 professional sp3 software, Buy cheap Acronis True Image Home 2011 Oem Software Version cost for microsoft office 2007,
microsoft office 2007 free downloads, Buy cheap ElcomSoft Distributed Password Recovery 2.7 Oem Software Version microsoft office xp+windows seven,
microsoft office 2010 professional plus (64-bit) download price: $139.00; Buy cheap Lynda Flickr Essential Training Oem Software Version microsoft office academic
off microsoft office 2010? Buy cheap Acronis Backup and Recovery 10.0.11639 Oem Software Version buy used microsoft office 2010 professional (32-bit) inexpensive
microsoft office 2007 cost, Buy cheap SlySoft Any DVD Converter PRO 4.1.0 Oem Software Version microsoft office project tutorial?
new microsoft office xp 2002 sbe with publisher Buy cheap Microsoft Windows XP Professional Student Edition SP2 Oem Software Version microsoft office software mac
free microsoft office Buy cheap Common Pack Gold Dreamweaver CS4 Plugins 240 Oem Software Version “microsoft office 2003 professional sp3 software wholesale”
microsoft office document imaging vb6 examples Buy cheap Focus Multimedia Britannica Ultimate 2010 Oem Software Version free microsoft office 2003 quick reference guides
cheap microsoft office 2007 standart downloads Buy cheap Adobe After Effects v7.0 Pro CS2 Oem Software Version microsoft office alternatives
Cheap microsoft office onenote 2003 cheap microsoft office professional 697. Buy cheap Kelby Introducing Adobe Configurator for Photoshop CS4 Oem Software Version purchase microsoft office suite!
microsoft office infopath Buy cheap SmartSoft SmartFTP Ultimate 4.0.1145 Oem Software Version Download microsoft office 2000 for free download microsoft office 2000 group policy templates 826.
order microsoft office 2010 professional (32-bit) software Buy cheap Mcafee Quarantine Manager 7.0 Oem Software Version microsoft s xp office outlook
microsoft office 2000 cost Buy cheap Wolfram Mathematica 7 (Student) Oem Software Version 8.0 adobe cs photo shop
order microsoft office 2003 professional sp3 software, Buy cheap Bitdefender BitDefender AntiVirus 2009 Oem Software Version cost for microsoft office 2007,
microsoft office 2007 free downloads, Buy cheap Lynda Adobe AIR for Flash Developers with David Tucker Oem Software Version microsoft office xp+windows seven,
microsoft office 2010 professional plus (64-bit) download price: $139.00; Buy cheap Mcafee Device Control 3.0 Oem Software Version microsoft office academic
off microsoft office 2010? Buy cheap 4Videosoft TS Converter 3.2.06 Oem Software Version buy used microsoft office 2010 professional (32-bit) inexpensive
microsoft office 2007 cost, Buy cheap Adobe Photoshop Lightroom 1.4 Oem Software Version microsoft office project tutorial?
new microsoft office xp 2002 sbe with publisher Buy cheap Bigasoft Avi Converter 2.5.0.3947 Oem Software Version microsoft office software mac
free microsoft office Buy cheap Lynda Fireworks CS4 Rapid Prototyping Oem Software Version “microsoft office 2003 professional sp3 software wholesale”
microsoft office document imaging vb6 examples Buy cheap Microsoft Windows XP Professional Corporate SP2 Oem Software Version free microsoft office 2003 quick reference guides
cheap microsoft office 2007 standart downloads Buy cheap Lavalys EVEREST Ultimate Edition 5.30.1900 Oem Software Version microsoft office alternatives
Cheap microsoft office onenote 2003 cheap microsoft office professional 697. Buy cheap AAA Logo AAA Logo 2010 3.1 Oem Software Version purchase microsoft office suite!
microsoft office infopath Buy cheap AutoDesk ImageModeler SP1 2009 Oem Software Version Download microsoft office 2000 for free download microsoft office 2000 group policy templates 826.
order microsoft office 2010 professional (32-bit) software Buy cheap Adobe Photoshop CS5 Extended Oem Software Version microsoft s xp office outlook
microsoft office 2000 cost Buy cheap PrimaSoft Teacher Organizer Deluxe 3.0 Oem Software Version 8.0 adobe cs photo shop
order microsoft office 2003 professional sp3 software, Buy cheap Runtime Software GetDataBack for FAT 4.22 Oem Software Version cost for microsoft office 2007,
microsoft office 2007 free downloads, Buy cheap Sony Vegas Pro 9.0 64 Bit Oem Software Version microsoft office xp+windows seven,
microsoft office 2010 professional plus (64-bit) download price: $139.00; Buy cheap Adobe Creative Suite 3 Design Premium Oem Software Version microsoft office academic
off microsoft office 2010? Buy cheap SuperWin A1Click Ultra PC Cleaner 1.01.65 Oem Software Version buy used microsoft office 2010 professional (32-bit) inexpensive
microsoft office 2007 cost, Buy cheap Araxis Ketura 2009 1568 Oem Software Version microsoft office project tutorial?
new microsoft office xp 2002 sbe with publisher Buy cheap Lynda Photoshop CS4 Layer Masks in Depth Oem Software Version microsoft office software mac
free microsoft office Buy cheap Ableton AG Suite 8.2 Oem Software Version “microsoft office 2003 professional sp3 software wholesale”
microsoft office document imaging vb6 examples Buy cheap Adobe Photoshop CS3 Lite Oem Software Version free microsoft office 2003 quick reference guides