Lluís Maria Xirinacs i el seu model filosòfic Globàlium

LLUÍS M. XIRINACS i el seu model filosòfic

GLOBÀLIUM

 

Model global i, per tant, no només científic ni només filosòfic en sentit estricte; també estètic, pràctic, metafísic, lògic, psicològic, social, econòmic, místic, etc., a la recerca d’una teoria i mètode de modelació global de la realitat.

Els inicis es troben a l’època en què era estudiant al Seminari d’Iratxe (Nafarroa).

Juntament amb altres dos amics assajaren un mètode per tal que ells i els seus companys, despleguessin al màxim llurs aptituds i coneixements per aportar el millor de si mateixos. Aquest plantejament, tot i l’èxit que assolí o tal vegada per aquest motiu, topà amb l’oposició de les jerarquies eclesiàstiques i els fou rotundament prohibit d’aplicar-lo.

Un cop comprovada la utilitat d’aquest primer intent, Lluís M. Xirinacs decidí continuar amb la tasca d’investigació i d’elaboració d’una visió global de la realitat. Aquest esforç continuat de més de cinquanta anys, donà com a fruit, el GLOBÀLIUM. De moment, se n’ha publicat la primera part, el MODEL MENOR (UN MODEL GLOBAL DE LA REALITAT. Abadia Editors, 2007), exhaurida. Ens trobem a l’espera de millors moments econòmics per tal de fer-ne una nova edició.

De la segona part, el MODEL MAJOR, deixà les bases acabades en un 90% tot i que és un model inacabable. Hi ha un munt de perspectives obertes a múltiples aplicacions que es podran anar completant, per qui vulgui i s’hi vegi amb cor.

Durant aquests anys, s’han format diversos equips de treball sobre el MODEL.

El darrer, el TALLER D’INVESTIGACIÓ GLOBÀLIUM, fou iniciat pel mateix Lluís Maria el 2004.

L’agost de 2007, en Lluís Maria Xirinacs va cloure la seva vida amb el suprem gest explicat a l’ACTE DE SOBIRANIA, missatge adreçat al poble català.

El setembre d’aquell mateix any, els membres del Taller d’Investigació, decidirem continuar la tasca seguint la línia iniciada amb la intenció de fer-hi més aportacions, preservar aquesta obra gegantina i fer-ne difusió. Actualment més de deu persones formen part de l’equip.

Des del curs passat disposem d’una nova eina, es tracta del bloc d’INVESTIGACIÓ GLOBÀLIUM. De moment, s’hi poden trobar diversos aspectes i categories del Model, treballats en les darreres sessions del Taller d’Investigació i a poc a poc s’hi aniran incorporant nous materials.

Ens trobem a les vigílies de NADAL del 2009 i l’equip d’investigació us ofrena com a regal el poder-hi accedir: http://xirinacs.wordpress.com/

També teniu l’enllaç dins de l’apartat d’OBRA de xirinacs.cat.

Si aneu a l’AGENDA d’aquest blog, hi ha informació dels cursos que sobre el GLOBÀLIUM s’imparteixen a la seu de la Fundació Randa.

Aquesta tesi vol ser una aportació a la Filosofia de la Cultura humana i còsmica. L’arrel *kl- indoeuropea de la paraula cultura, la mateixa de la paraula cicle, d’origen grec (cf. «enciclopèdia», «en-kyklo-paideia», «ensenyar en rodó»), significa «girar» el terròs amb l’arada en l’agricultura, o girar la pedra contra la pedra per tallar una destral… La cultura és rodona. Cal arribar a comprometre tots els homes, tota la realitat, no en situació d’hemicicle parlamentari tancat per la presidència, ans en cicle sencer o rotllana sardanística de germanor, on el divers sempre hi cap, on els oposats somriuen i es piquen l’ullet a distància, on floreix el coneixement i la pau de la festa de la vida.

Lluís Maria Xirinacs i Damians. Escrit sobre la tesi: UN MODEL GLOBAL DE LA REALITAT, titulat: Presentació. Barcelona, març del 2006.

 

EQUIP D’INVESTIGACIÓ GLOBÀLIUMGermanies, logotip gran

FUNDACIÓ RANDA-LLUÍS M. XIRINACS

 

 

 Xirinacs pensatiu

Can Julià de Sagrera – Breda (La Selva), 5 de novembre de 2006.

Discount software CA Personal Firewall 2009 cheap software cheap software discount buy software discount Adobe Dreamweaver CS3