Carrer d’en Lluís Maria Xirinacs a Vic (2oct07)

Text publicat a:

El bloc d’en Quim. Coses que em passen pel cap i, a vegades, per les vísceres (http://blocs.mesvilaweb.cat/quimvic)

Els Països Catalans i el món des de Vic

Carrer d’en Lluís Maria Xirinacs
L’hortet | dimarts, 2 d’octubre de 2007 | 17:07h
Vic tindrà el carrer d’en Lluís Maria Xirinacs.
Al ple d’ahir a l’Ajuntament de Vic es va aprovar la proposta de la CUP de posar el nom d’en Lluís Maria Xirinacs a un carrer de la ciutat, amb el vot favorable de la CUP i els partits de l’equip de govern (CiU, PSC-PSOE, ERC i ICV) i amb el vot contrari de l’ultradretana PxC. La proposta que vàrem presentar demanava de canviar el nom del carrer Virrei Avilés pel de Xirinacs. Si s’hagués aprovat així, a més d’aconseguir un carrer per una persona que s’ho mereix, hauríem aconseguir retirar aquest honor a un personatge funest el mèrit del qual és haver participat al genocidi dels pobles
indígenes americans.
Durant el ple, l’equip de govern ens va proposar retirar les referències al Virrei Avilés i votar només per fer un reconeixement públic a Xirinacs i donar-li el nom d’un altre carrer encara per determinar.
Davant d’aquesta proposta, la CUP teníem dues opcions: mantenir la nostra proposta, ‘obligant’ l’equip de govern a votar en contra de la moció o bé acceptar la proposta del govern i aconseguir que Vic tingui un carrer amb el nom d’en Xiri.
Vam apostar per la segona opció perquè vam creure que el més important de la moció era en Xirinacs. El tema del virrei, ja el tornarem a tocar. De fet, el govern es va comprometre a fer una consulta als veïns del carrer proposant-los un canvi de nom. Quan ho faci (confiem en la seva paraula), serà el moment de fer una campanya explicant les ‘virtuts’ d’aquest personatge i intentar convèncer el veïnat que acceptin el canvi.
De moment, hem aconseguit el carrer per en Xirinacs, cosa que no era fàcil, tenint en compte el precedent de Manresa, on el Psoe, Icv i Pxc hi havien votat en contra i Ciu s’hi havia abstingut.
A més, durant el ple, també es van aprovar, aquesta vegada per unanimitat, la moció de la CAL de suport al Correllengua 2007, presentada per la CUP i una moció presentada pel govern reclamant el retorn immediat dels papers de Salamanca.