∞ Lluís M. Xirinacs, pensament i trajectòria (Josep Faura i Pujol)

Amb alguns font-rubinencs vam coincidir en l’acte de comiat de Lluís M. Xirinacs al Fossar de les Moreres. Sabem que des d’aquí se l’estimava. Ens va deixar seu testimoni i una obra escrita molt important que caldria conèixer de prop.

Molts vam seguir la trajectòria de Lluís M. Xirinacs en els temps èpics de les seves vagues de fam davant la Model, del seu paper tan rellevant en l’Assemblea de Catalunya i com a senador. L’article publicat a “La Fura”, de Fèlix Simon, (7-13 de setembre 2007), recordava la seva incidència al Penedès: la creació d’una seu, a la serra del Bolet, per a la Fundació Tercera Via; la col•laboració periodística amb “la Fura”; la participació en la jornada de dejuni per la pau i el desarmament organitzada per la COP (Comissió Cívica Penedès); el debat sobre l’OTAN, organitzat per la “Fura”; les jornades d’estudi a Espitlles; la col•laboració amb la Plataforma per la Vegueria, etc.
La mort que va escollir ens fa guardar silenci: són moltes les vessants de l’home Xirinacs: profeta, filòsof, místic i home d’acció. I ho fou amb profunditat i apassionament. No podem emetre’n un judici des la nostra distància. Ell havia expressat, dos anys abans, el seu desig de morir com fan molts savis hindús quan creuen que els arriba el moment: fonent-se amb el Tot que s’expressa en la Mare Natura.
Per damunt de l’anècdota que entorpeix les perspectives, d’ell ens ha de quedar el testimoni i la necessitat d’estimar i pensar la realitat en favor de l’acció creadora. Creia profundament en la capacitat i la voluntat de bé que uneix gent aparentment diversa i contrària, i per això establia ponts. Ens deixa “Globàlium”, una eina de futur, per ajudar a reflexionar sobre la vida, l’Univers, el destí dels pobles i l’existència quotidiana, a partir del veïnatge, el municipi, la comarca, etc. Era un humanista, en el sentit clàssic del terme d’“amor a la condició humana”, amb un saber enciclopèdic i vital inabastable. És per això que caldria trobar l’ocasió per a presentar, entre nosaltres, el seu pensament i trajectòria. Xirinacs ha entrat a formar part del nostre patrimoni nacional i l’hem valorar i estudiar.
Una munió de grups i entitats, han elogiat la seva figura, entre ells l’Escola Pia de Catalunya i Cristianisme i Justícia, òrgan dels Jesuïtes de Catalunya. Justícia i Pau, per la seva banda, ha dit concretament: “Les persones i organitzacions que des de fa anys ens hem compromès en el treball pel rebuig de la guerra, per l’eliminació de la violència estructural, per les diferents formes d’objecció de consciència a la militarització i pel pacifisme actiu, ens hem de felicitar per haver pogut tenir entre nosaltres un personatge necessari, coherent, incòmode i per damunt de tot autèntic exemple de compromís, com fou en Lluís M. Xirinacs”.
S’ha iniciat una campanya entre els pobles de les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf per dedicar-li el nom d’un carrer. Vilafranca va aprovar el passat 25 de setembre una moció en aquest sentit. Com a tot el Penedès, a Font-rubí també s’ha presentat la moció i esperem que es resolgui favorablement així que es produeixi l’obertura d’un nou carrer.

Josep Faura i Pujol