∞ Aplec del Puig- València (l’Horta)

Text llegit per la Roser Veciana en nom de la Fundació Randa- Lluís M. Xirinacs.

La FUNDACIÓ RANDA i GERMANIES us donem les gràcies per haver-nos convidat.
En Lluís M. Xirinacs se’n va anar a la muntanya “de vacances” com diu l’estimat Ovidi Montllor en la seva cançó “A Alcoi”. En Xirinacs se n’ha anat deixant-nos un missatge que el veritable poble ha entès perfectament. S’equivoquen els qui es pensen que ha callat per sempre. La seva vida sencera ha estat un exemple de fidelitat al compromís històric amb la nostra nació catalana i amb el conjunt de la humanitat. Si l’haguéssim de definir amb un adjectiu, escolliríem la paraula “generós”. La seva generositat l’ha empès fins a límits incomprensibles per a les gents instal•lades en poltrones de poder.
I quan l’han entès, com que els era incòmode, han girat els ulls cap a una altra banda.

Avui al Puig, ací a l’Horta, us volem parlar de com cuidava en Lluís Maria Xirinacs el tema de les paraules. Des del cor i des de la intel•ligència. Escollí la paraula GERMANIES per a la branca de la Fundació Randa que tracta de l’estudi, l’ajuda i el suport a la proposta de “Comunitat humana” vers les assemblees que, ben bastides, constituirien la força del poble.

Tenim aquí unes paraules datades a Massalfassar, el 22 d’octubre de 1998. Diu:
“Record del míting apoteòsic a la Plaça de Bous de València, en la celebració de la Diada Nacional del País Valencià el 9 d’octubre de 1978. Ens cal una segona transició més valenta que aquella primera.”

“Podríem esmentar abundants romanalles confirmatòries de democràcies ancestrals recuperables per tota la geografia i la història mundials. Un exemple: les Germanies als Països Catalans del segle XVI, de les quals manllevem el nostre nom.”

I així, a començaments del 2000, en Xirinacs, es plantà davant de la Plaça de Sant Jaume per demostrar que, per ell, allò que pensa no és queda en la teoria i que creu realment en aquesta força que el poble necessita, aquestes assemblees d’alliberament i democràcia real. Us convidem doncs a donar suport o a formar part de projectes que treballin en aquest sentit. Els partits polítics que estiguin realment al servei del poble ho tindran més fàcil. Els qui continuïn dins la seva línia prepotent i explotadora, hauran de plegar.

Més paraules d’en Lluís M. Xirinacs:

“El poder dels poderosos.-
Nosaltres hem mantingut el poder dels estats espanyol i francès. Cal que aquest poder i el dels imperialismes polítics, religiosos, militars, econòmics o culturals estiguin sotmesos a la qualitat de la nostra convicció d’ésser una nació digna de regir el seu destí.
La nostra força de poble no s’alimenta d’aquests poders.
El poder acumulat en les estructures polítiques i socioeconòmiques del nostre propi

poble, desposseït, en la base, d’informació fidedigna, d’opinió i de decisió públiques, segrestades pels nostres politics en exercici, es fonamenten en la nostra passivitat resignada.
Malgrat les nostres diferències, cal que neixi la força de la nostra cohesió, del nostre consens cordial, del nostre pacte de fidelitat, del nostre compromís de germanor i de la defensa del nostre ésser com a poble.
Lluitarem contra el fort mentre siguem febles.”

Abans d’acabar, vull dir-vos que si algú de vosaltres vol informació dels projectes de la Fundació Randa o de Germanies, pot consultar les nostres webs, escriure’ns a l’adreça electrònica: germanies@germanies.org o telefonar-nos. Sereu ben rebuts.

I ara, cedeixo la paraula a Josep Guia per qui en Lluís M. Xirinacs sentia un gran afecte i reconeixia en ell un gran talent i amor pel país. Puc donar constància que el llibre “És molt senzill, digueu-li Catalunya” ocupava un lloc d’honor en el seu despatx de la Fundació.

Gràcies amics i … amigues.

FUNDACIÓ RANDA – LLUÍS M. XIRINACS i GERMANIES.